- Καλαποθάκης, Δημήτριος
- (Αρεόπολη Λακωνίας 1862 – Μόναχο 1921). Δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το θέατρο και τη δημοσιογραφία. Κατά την περίοδο που ζούσε στον Βόλο ασχολήθηκε με τις εκδόσεις και τη συγγραφή. Ίδρυσε το περιοδικό Σατανάς και την εφημερίδα Σημαία και έγραψε την τραγωδία Ρήγας Φερραίος. Εγκαταστάθηκε έπειτα στην Αθήνα, όπου έγραψε τα δράματα Νικηφόρος Φωκάς, Σαπφώ, Λεϊλά και Άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης έγραψε τα κωμειδύλλια Πράσινο φουστάνι, Προικοθήραι, Ο Ανανίας εις δεύτερον γάμον καθώς και το μυθιστόρημα Η εκστρατεία μας εις την Σελήνην. Από τα θεατρικά του έργα τα περισσότερα σημείωσαν επιτυχία και ιδιαίτερα ηΣαπφώ,τον ρόλο της οποίας έπαιζε η Αικατερίνη Βερώνη-Γεννάδη. Οι φιλολογικές του εργασίες συνετέλεσαν στην καλλιέργεια της έκφρασής του και στη διαμόρφωση του ανθηρού και χαρούμενου ύφους του. Το 1886 συνέχισε στην Αθήνα την έκδοση της Σημαίας, την οποία εξακολούθησε να εκδίδει έως το 1889, με τρεις ενδιάμεσες διακοπές. Το 1890 ίδρυσε την εφημερίδα Σύνταγμα. Μετά τη διακοπή της έκδοσής της (1891) διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του Xαρίλαου Τρικούπη. Διατήρησε όμως την επαφή του με τη δημοσιογραφία αρθρογραφώντας στην Ακρόπολη. Το 1896 ίδρυσε την εφημερίδα Εμπρός της οποίας ήταν διευθυντής έως τον θάνατό του. Ως αρθρογράφος της εφημερίδας αυτής διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του. Στα άρθρα του εξέφραζε τις πολιτικές και κοινωνικές θέσεις του καλλιεργημένου κοινού της εποχής του, με βάση την αρχή ότι η εφημερίδα είναι πληροφόρηση. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έδωσε ξεχωριστή σημασία στην είδηση, οργάνωσε τηλεγραφικές ανταποκρίσεις και αποστολές στο εξωτερικό και φρόντισε για την καλαίσθητη σελιδοποίηση της εφημερίδας. Ο Κ. ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε το χρονογράφημα με τον I. Κονδυλάκη. Είναι επίσης ο πρώτος που χρησιμοποίησε τηλέφωνο για τις ανταποκρίσεις από το εξωτερικό και εισήγαγε λινοτυπικές μηχανές και κυλινδρικό πιεστήριο για την αρτιότερη εκτύπωση του φύλλου.
Ο Κ. διατηρούσε στενή επαφή τόσο με τον πολιτικό κόσμο όλων των παρατάξεων όσο και με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, γι’ αυτό και ήταν σε θέση vα αποδίδει έγκυρα μέσα από τα άρθρα του τις διάφορες τάσεις της κοινής γνώμης.
Το 1897 ίδρυσε το Μακεδονικό κομιτάτο και πρωτοστάτησε στην οργάνωση του Μακεδονικού αγώνα. Η αρθρογραφία του ασκούσε μεγάλη επίδραση στον πολιτικό κόσμο. Το 1897 έγραψε ένα άρθρο για τις σχέσεις με την Τουρκία και την επόμενη ημέρα ο διστακτικός έως τότε Δηλιγιάννης τής κήρυξε τον πόλεμο. Πολλοί έσπευσαν να του τονίσουν τον κίνδυνο στον οποίο οδηγούσε τη χώρα. Και ο Δηλιγιάννης απάντησε: «Το βλέπω κι εγώ, κύριοί μου. Αλλά κατόπιν του χθεσινού άρθρου τουΕμπρός, δεν ηδυνάμεθα να πράξωμεν άλλως. Έπρεπε να κηρύξωμεν τον πόλεμον!». Το 1912 ο Κ. ίδρυσε το πρακτορείο εφημερίδων Εταιρεία του Ελληνικού Τύπου. Πέθανε στο Μόναχο μετά από εγχείρηση.
Ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτριος Καλαποθάκης (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Dictionary of Greek. 2013.